Annonce

Smugkig i det nye Hendes Verden

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hendes Verdens e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hendes Verden og Hendes Verdens partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hendes Verden

Køb et abonnement på Hendes verden og få to skønne julehjerter med lys fra Sirius. 

Køb allerede i dag »

Visit hendesverden.dk's profile on Pinterest.

Vinderne er fundet!

 

Her kan du se, om du er blandt de heldige vindere i Hendes Verdens mange konkurrencer

Se navnene på de mange vindere her

Annonce
Annonce
Annonce

Go' dansk mad med fjollede navneRetterne her smager som en drøm, og navnene på dem giver grobund for sjove diskussioner rundt om middagsbordet, for hvorfor i alverden hedder det: Arme riddere, benløse fugle, skidne æg osv.

Annonce

Skipperlabsovs er en hvid sauce med mørt, kogt oksekød, spæk og kartofler. der findes også en brun version, hvor man kommer rester af kogt eller stegt kød i en brun sauce sammen med kartofler. Labskovs er en af de få retter, som er overført fra søen til landjorden. den stammer fra de store sejlskibes tid, hvor den blev kaldt ”lobscows” eller ”labskouse” efter den engelske ”lobscouse”. senere blev navnet ændret under indflydelse af det tyske ”labskaus”. skipper giver jo næsten sig selv, da det var søens folk, der indtog retten. i dag er skipperlabskovs bl.a. hofretten i restaurant grøften i tivoli.
Sådan gør du:
 1. skær løgene i tern. Bring vandet i kog i en gryde med tætsluttende låg. kom kød og spæk i, og kog op. skum af. kom løg, salt, peberkorn og laurbærblad i. kog det under låg for svag varme ca. 1 time.
 2. skræl kartoflerne, og skær dem i skiver. kom kartoflerne i gryden, og kog dem med, til de jævner retten, ca. 20 min. smag til med salt og peber. 3. pynt skipperlabskovsen med persille.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Hvorfor retten hedder benløse fugle, når der slet ikke er fugl i, står ikke soleklart, men et bud kunne være, at benløse fugle på klassisk vis tilberedes som kyllinger og duer med fyld af persille, svøbt med spæk eller bacon. I nogle af de helt gamle opskrifter er benløse fugle også fyldt med krydret fars, det var også en tilberedningsmetode, man brugte, når man stegte fjerkræ.
Sådan gør du:
 1. Bank kødet ud med en kødhammer, eller tryk det fladt med håndroden. krydr kødet med salt og peber. skyl persillen grundigt. fjern de grove stilke. hak persillen groft, og læg den på kødet. rul kødet sammen, og vikl en skive bacon omkring. Bind baconen fast med kødtråd.
 2. Brun rullerne i smør i en stegegryde eller dyb pande. hæld vand eller bouillon ved. Lad rullerne simre under låg ca. 1½ time, til de er helt møre. tag rullerne op, og fjern kødtråden. udrør melet i fløden, og rør det i skyen. kog saucen igennem nogle min. farv den med lidt kulør, og smag til med salt og peber. hæld saucen over rullerne, og server dem med mos og dampede grønsager eller salat.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Påskelørdag kaldte man i gamle dage for ”skiden Lørdag”, fordi det var store vaskedag. Det var før vaskemaskinens opfindelse, og det foregik med gruekedel og vaskebræt – et værre slid. Skidne æg var en typisk påskespise, som blev nydt som frokostret. Skidne æg blev oprindelig lavet med vandsennep, altså pulveriserede sennepskorn rørt med vand, helt som vi gør det her. Det var den eneste form for sennep, man havde før i tiden. På de sydfynske øer kaldte man spøgefuldt vandsennep for lårsennep, da husmoren sad med et fad med sennepskorn mellem lårene. Oven på sennepskornene var placeret en kanonkugle, som hun med lårene satte i svingninger, så kornene blev knust. Imens tilsatte hun vand, så senneppen fik den rette konsistens. Kanonkugler havde de nok af fra svenskerkrigene.
Sådan gør du:
 1. kog æggene 8-10 min. hæld koldt vand over, og pil dem.
 2. smelt smørret i en gryde, og rør melet i. rør kogende mælk i lidt ad gangen. kog saucen igennem nogle min. under omrøring.
 3. rør sennepspulveret ud i vandet, og rør det i. saucen må ikke koge, efter sennepspulveret er tilsat, da den så bliver bitter. smag til med salt og peber. hæld saucen over æggene.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Forloren hare er et ovnstegt farsbrød, der oprindeligt blev belagt med røget spæk, se f.eks. Frøken Jensens Kogebog. Forloren skal forstås som ”falsk”, og måske valget netop faldt på haren, fordi man historisk har tilberedt vildt barderet med røget spæk. Her bruger vi bacon, da det er nemt og giver god smag, men du kan også sagtens forsøge dig med røget spæk.
Sådan gør du:
 1. rør kød, brødkrumme, løg, æg, mælk, salt og peber sammen. form farsen som en hareryg i et smurt ovnfast fad. Læg baconskiver over. stil fadet i ovnen ved 225 gr. i 15 min. hæld mælken ved. skru ned for varmen til 180 gr., og steg videre ca. 40 min. tjek, at kødet er gennemstegt.
 2. smelt smørret til saucen, og rør melet i. tilsæt sky fra stegen og fløde. kog saucen igennem ca. 5 min. under omrøring. giv den evt. lidt kulør. smag til med gele.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Go' dansk dessert med et fjollet navn.
Bondepige med slør
4 personer
Æblemos:
50 g sukker
Drys:
1 dl sukker
50 g smør
Pynt:
Sådan gør du:
 1. Skræl æblerne, og skær dem i tern. Kog æbletern og vand ca. 10 min. Mos æblerne ud. Kom sukkeret i, og kog det sammen et par min. Afkøl æblemosen.
 2. Bland rugbrød og sukker, og rist det på en pande i smør. Afkøl det.
 3. Fordel et lag rugbrødsdrys i en skål, og kom æblemos og syltetøj over. Gentag dette, og slut med drys. Pisk fløden til skum, og kom det over. Pynt med revet chokolade.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Englænderne har deres poor knights of Windsor og tyskerne deres Arme ritter. I Danmark kaldes retten for arme riddere, og det er en gammel husmoderlig tilberedning, hvor rester af daggammelt brød forvandles til en skøn dessert.
Sådan gør du:
 1. Læg franskbrødskiverne i et fad, og hæld mælken over. Lad dem trække 10 min. Bland kanel og sukker, og drys det på brødene.
 2. Steg brødene gyldne i smør, og server med syltetøj.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Bagværk
Fedtebrød har formentlig fået sit navn, da man oprindelig brugte svinefedt i stedet for smør i kagerne. Glasuren har måske bidraget yderligere til dette navn, da den får kagerne til at skinne som de gode gammeldags fedtemadder.
Fedtebrød
30 stk.
125 g smør
125 g hvedemel
80 g sukker
Glasur:
200 g flormelis
Sådan gør du:
 1. Smuldr smørret i melet. tilsæt hjortetakssalt, sukker og kokosmel. ælt dejen sammen, og rul den ud i 3 stænger. Læg dem på bagepapir, og tryk dem lidt flade. Bag stængerne ca. 15 min. ved 200 gr. på andenøverste ovnribbe.
 2. Rør flormelis og vand sammen til glasur. smør glasuren på kagerne, mens de stadig er lune. skær kagerne i skrå snitter.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard

Muldvarpeskud! Når man ser retten, giver det næsten sig selv, da bunken af svesker ligner de små jordvulkaner, som muldvarpen frembringer i græsplænen.
Muldvarpeskud
4 personer
3 dl vand
1 dl sukker
50 g mandler
Creme:
2 æg
2½ dl fløde 9 %
Pynt:
Sådan gør du:
 1. Bring vand og sukker i kog. kom sveskerne i, og kog dem i 5 min. Lad dem blive kolde i lagen.
 2. kom en smuttet mandel i hver sveske, og stabl sveskerne i en bunke på et fad.
 3. pisk æg, sukker og majsstivelse sammen. skrab vaniljekornene ud af stangen, og kom dem i. pisk fløden i. Bring cremen i kog under omrøring. kog det op, til det småbobler ca. 1 min. Afkøl cremen, og fordel den over sveskerne. pisk fløden til skum, og kom den over. drys med hakket chokolade.
Velbekomme!
Foto: Mikkel Adsbøl / Opskrift: Bente Nissen Lundsgaard
Annonce